Háború kategória bejegyzései

Én nem értek semmit a háborúhoz meg a politikához

idézet

Én nem értek semmit a háborúhoz meg a politikához. Én csak a gabonához értek. A jó gabonához és a rossz gabonához. Ez itt rossz gabona. Mármost ha kiöntöm ezt ide a mérleg tányérjára, látod, úgy ez nagyon sok szem, rengeteg sok szem, és félrebillenti a mérleget. De ha a túlsó serpenyőbe elkezdtem önteni a tiszta búzát, akkor lassan elkezd a mérleg nyelve visszafelé… látod? A jó búza lassan legyőzi a rosszat. Már egyensúlyban áll a kettő. És most figyelj ide… most csak egyetlen búzaszem kell, egyetlen egy. Ezt most beteszem a többi közé… Látod a mérleg nyelvét? Ez az egy búzaszem elég volt, ez az egyetlenegy búzaszem, és a jó győzött a rossz fölött.

– Azt mondta, idegesítjük

idézet

– Azt mondta, idegesítjük. Akkor miért ölette meg magát értünk? (…)
– Mert hős volt. És a hősök ilyenek, érted?
– Nem tudtam, hogy hős. Nem mondta.
– Lehet, hogy nem tudta ő sem.

Nem az a lényeg, hogy egy háború valós vagy valótlan indokkal tör ki, a győzelem nem lehetséges

idézet

Nem az a lényeg, hogy egy háború valós vagy valótlan indokkal tör ki, a győzelem nem lehetséges. A háborút nem azért indítják, hogy megnyerjék, hanem hogy folyamatosan vívhassák. Egy hierarchikus rendszer csak a szegénység és tudatlanság talaján létezhet. Minden háborút a múlt igazol, de nem léteznek különböző múltak. Alapvetően minden háború megtervezett, hogy a társadalmat az éh-halál mezsgyéjén tartsa. A háborút az uralkodó csoport robbantja ki az alárendelt csoport ellen, és a célja nem a győzelem Eurázsia vagy Kelet-Ázsia fölött, hanem hogy megőrizze a fennálló társadalmi rendet.

A fegyverek a félelem eszközei, csak azok használják, akik félnek

idézet

A fegyverek a félelem eszközei, csak azok használják, akik félnek. Akik megtanulnak a puszta kezükkel harcolni, mindig előnyt élveznek azokkal szemben, akik a kardjukra hagyatkoznak, (…) mert ők arra számítanak, hogy győzni fognak. A fegyverek hamis barátok – nem a természet művei -, és hamis önbizalmat ébresztenek.